Monday 25 August 2014

IKAN SIAKAP BAKAR BEREMPAH

Makan malam yang simple. Salah satu menunya adalah ikan siakap bakar berempah. Sejak kebelakangan ini saya suka sangat makan ikan siakap bakar berempah ni. Sangat-sangat la senang dibuat dan sangat-sangat la cepat dimasak. Makan pun cepat jugak.hehehe.... Tambah-tambah kalau makan dengan nasi panas.

Kalau ada sape-sape yang nak cuba, boleh la try resepi di bawah ni....



RESEPI IKAN SIAKAP BAKAR BEREMPAH

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap (saiz sederhana)
Daun limau purut
pes tomyam
3 sudu air asam jawa
garam/gula
aluminium foil

Bahan kisar

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1 inci belacan
5 biji cili kering ( saya pakai cili giling je)

Cara-cara :

1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan garam, gula, pes tomyam
dan daun limau purut.
2.  Masukkan air asam jawa.. Biarkan mendidih seketika. Tutup api.
3.  Lumurkan ikan siakap dengan bahan yang ditumis tadi.
4. Balut dengan aluminium foil.


5. Bakar menggunakan non-stick pan selama 15 ke 20 minit. terbalik-terbalikkan...
6. Boleh dihidangkan bersama nasi panas.

( Selain ikan siakap, ikan talapia, ikan kembung, ikan pari, sotong dan udang juga sesuai dimasak seperti ini.)






No comments:

Post a Comment