Thursday 16 June 2016

Cekodok pisang yang gebu

Bahan-bahan

4 biji pisang (saya pakai pisang berangan)
2 cawan tepung gandum
2 sudu gula( kalau tak suka manis boleh kurangkan)
1 sudu kecil Soda bikarbonat
1 sudu kecil baking soda
Sedikit garam
Air (tambah sedikit air untuk melembutkan adunan)

Cara-cara

1. Lenyekkan pisang dalam mangkuk.
2. Tambahkan gula dan garam ke dalam pisang yang telah dilenyekkan tadi. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking soda ke dalam adunan tadi. Kacau hingga sebati.
4. Tambahkan sedikit air bagi melembutkan adunan.
5. Rehatkan dalam 5 minit.
6. Panaskan minyak. Basahkan hujung jari dengan air. Jemput-jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas yg banyak.
7. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment